lördag 7 april 2018

Olika visum till Sydafrika

Som svensk kan du alltid få ett turistvisum direkt på flygplatsen, och då får man vara på semester i landet i 90 dagar, men eftersom vi planerar att bo där längre behöver vi ett temporärt uppehållstillstånd. Följande visum finns då att söka:

Retired Persons visa
För pensionärer som vill flytta till Sydafrika och spendera sina pengar i landet utan att ta några jobb från Sydafrikaner.
Inte aktuellt för oss eftersom vi är långt från pension än.

Business visa
Om du tänker starta ett företag och kan garantera att du anställer fem sydafrikaner kan du söka detta visum.
I brist på affärsidé är det inte aktuellt för oss just nu.

Relatives visa
För personer som har släktingar med permanent uppehållstillstånd i Sydafrika.
Vi har inga sådana släktingar så det är inte aktuellt för oss.

Financially Independent permit
För personer som är ”ekonomiskt oberoende”, vilket i detta sammanhang innebär att man har mer än 12 miljoner Rand på kontot. Detta ger faktiskt permanent uppehållstillstånd direkt. Du får dock inte arbeta i landet med detta visum.
Detta är inte aktuellt för oss eftersom vi tyvärr inte är god för 12 miljoner.

Volunteer visa
Om du ska åka till Sydafrika och göra volontärarbete.
Vi har inga sådana planer så det är inte aktuellt för oss.

Study visa
För att kunna studera i Sydafrika. Behövs för alla årskurser, från första klass till universitetet.
Vi kommer att söka detta visum till vår dotter så hon kan gå i skolan där.

Spouse visa
För den som varit gift med en person med permanent uppehållstillstånd i mer än 5 år. Dessutom finns möjlighet att få ett tillfälligt spouse visa om din partner har ett tillfälligt uppehållstillstånd, till exempel ett Critical Skills visa som jag tänker söka. Du får dock inte arbeta med ett spouse visa.
Min fru kommer att söka detta visum.

Gemensamt för ovanstående visum är att du är välkommen att leva i Sydafrika, men du får inte söka jobb. Om du planerar att arbeta i Sydafrika måste du ha ett work visa. Det finns några olika typer av work visa:

Intra company transfer
Om du arbetar på till exempel ett svenskt företag och får en roll inom företaget med placering i Sydafrika (gissar att detta är vanligt bland expats). Ger dig dock inte tillstånd att jobba åt andra arbetsgivare.
Vi har inga sådana erbjudanden från våra arbetsgivare, så det är inte aktuellt för oss.

Corporate work visa
Detta har jag sämst koll på, men uppfattar det som att företag som behöver rekrytera ett gäng utlänningar under en begränsad tid kan ansöka om detta. Du kan då få en gräddfil in i landet och ansökningsprocessen för visumet är väldigt förenklad. Antar att man får åka hem igen när projektet är slut.
Detta är inte aktuellt för oss eftersom vi inte har några sådana möjligheter.

General work visa
Om en arbetsgivare inte lyckas rekrytera en sydafrikan med rätt profil kan detta visum erbjudas utlänningar som kan fylla rollen. Kräver att din framtida sydafrikanska arbetsgivare kan bevisa att man annonserat och inte lyckats hitta en lokal kandidat, samt att du har ett anställningskontrakt när du söker visumet.
Inte aktuellt för oss eftersom vi varken sökt eller blivit erbjuden något jobb i Sydafrika.

Critical Skills visa
Om du besitter en kompetens som det är brist på i Sydafrika kan du söka detta visum. Det ger dig tillstånd att stanna i landet och söka jobb i 12 månader. Du behöver alltså inte ha ett jobberbjudande innan du åker dit. Du får bara söka jobb som är i linje med din ”critical skill”.
Det är detta visum jag tänker söka. Eftersom jag är ingenjör och det är ett bristyrke i Sydafrika så hoppas jag att det går igenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar